T.C.
BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ
TEKNOLOJİ TRANSFERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
DANIŞMANLIK HİZMETLERİ YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve bağlı birimlerden Yükseköğretim kurumları dışındaki kuruluş veya kişilere verilecek danışmanlık hizmetleri ile ilgili temel prensip ve süreçleri açıklamaktır.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu yönerge, akademisyenlerin vereceği proje hazırlama, eğitim, saha araştırması, bilimsel araştırma, geliştirme, tasarım, modelleme, kalibrasyon, test, ölçüm, ortak Ar-Ge projesi hazırlama, ortak Teknolojik İşbirliği projesi geliştirme, laboratuvar, eğitim, danışmanlık, vb. türdeki hizmetleri kapsar.
(2) Ulusal ve uluslararası kurumlardan (TÜBİTAK, BAP, KALKINMA BAKANLIĞI, AB fonları, vb.) fon desteği alınarak yürütülen ve başvurusu ve sözleşmesi Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi üzerinden yapılan Ar-Ge, etkinlik, vb. çalışmalarda “Danışman” rolü ile alınan görevler bu yönergenin kapsamı dışındadır.
Dayanak
MADDE 3- Bu yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanun’un 14’ncü maddesine, 37’nci maddesine ve 58’nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Yönergede geçen;
a) Çalışan/Danışman/Akademisyen: Üniversite bünyesinde çalışan ve Yükseköğrenim kurumları dışındaki kuruluş veya kişilere danışmanlık hizmeti verecek olan akademisyen/uzmanı,
b) Danışmanlık Sözleşmesi: Üniversite bünyesinde çalışan akademisyen/uzman tarafından verilecek danışmanlık hizmetinin kapsamını, hizmetin süresini, hizmetin bütçesini, hizmetin veriliş yerini ve şeklini, vb. bilgileri içeren ve ilgili taraf ile Üniversite arasında imzalanan sözleşmeyi,
c) Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi (BAİBÜ-TTMER): Üniversite bünyesinde yer alan, teknoloji transferi, fikri ve sınai hakların yönetimi ve lisanslanması, farkındalık, tanıtım, bilgilendirme hizmetlerini, destek programlarından yararlanmaya yönelik hizmetleri, şirketleşme ve girişimcilik hizmetlerini, üniversite ile sanayi ve kamu işbirliğini koordine etmekten sorumlu olan merkezi,
ç) Danışmanlık Hizmeti Talep Eden: Üniversite içinde veya hizmetin gerektirdiği yerde, üniversiteler ve bağlı birimlerden bilimsel görüş, proje, araştırma ve benzeri hizmetler isteyen yükseköğretim kurumları dışındaki kuruluş veya kişileri,
d) Gizlilik: Üniversite bünyesinde çalışan akademisyen/uzman tarafından verilecek danışmanlık hizmeti kapsamında ortaya çıkacak veya elde edilecek bilgilerin gizliliğinin korunması konusunda koşul ve sorumlulukları barındıran ve hizmet sunan akademisyen/uzman ile hizmet sunulan taraf(lar) arasında imzalanan ve Danışmanlık Hizmeti Sözleşmesindeki gizlilik maddelerini,
e) Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesini ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Genel İlkeler ve Danışmanlık Hizmeti Usul ve Esasları
Danışmanlık sürecinin takibi
MADDE 5- (1) Bu yönergedeki esaslar ve süreçler, danışmanlık hizmetinin hazırlık, sözleşme ve işletme aşamalarını kapsayacak şekilde BAİBÜ-TTMER tarafından denetlenir ve yürütülür.
(2) BAİBÜ-TTMER tarafından hazırlanan ve/veya kontrol edilen danışmanlık sözleşmelerinin paraflı asıl nüshası BAİBÜ-TTMER tarafından arşivlenir
Öncelikler
MADDE 6- (1) Danışmanlık hizmeti sunumuna katılmak, mevzuat ve yetkili organlarca verilen görevleri tam ve zamanında yerine getirme yükümlülüğünü etkilemez.
Sorumluluklar
MADDE 7- (1) Danışmanlık Sözleşmesindeki hizmeti sunma sorumluluğu tamamen çalışana aittir.
(2) Üniversite, kurumsal kimliği ile verilecek danışmanlık hizmeti açısından herhangi bir sorumluluk üstlenmez ve herhangi bir taahhütte de bulunmuş olmaz.
Danışmanlık için kısıtlar
MADDE 8- (1) Verilecek danışmanlık hizmetleri, çalışanın toplam mesaisinin en fazla yüzde 20’sini işgal edebilir.
(2) Üniversitede eğitim ve araştırma faaliyetleri neticesinde üretilen araştırma sonuçları, eğitim materyalleri, vb. kaynaklar, danışmanlık hizmeti kapsamında kullanılamaz.
(3) Üniversitenin kamuya açmadığı ve Üniversite bünyesinde çalışması sayesinde elde edilen (kurumsal, idari, finansal, vb.) bilgiler, danışmanlık hizmeti kapsamında kazanç amaçlı kullanılamaz.
Üniversitenin kaynaklarının kullanımı
MADDE 9- (1) Danışmanlık hizmeti sırasında sözleşmede belirtilmediği takdirde Üniversitenin diğer çalışanları, mekân, cihaz ve altyapısı kullanılamaz. Bu tür kullanımlar için Üniversiteden ayrıca alınacak hizmet alımı, vb. seçenekler değerlendirilmelidir.
Birden fazla danışmanın birlikte çalışması
MADDE 10- (1) Her danışman için ayrı bir sözleşme yapılmış olsa da gerekli hallerde tek bir Danışmanlık Sözleşmesinin birden fazla danışman ve beraberinde bursiyer olarak Üniversitede lisansüstü eğitim alan kadrolu öğretim elemanları veya öğrenciler, isimleri veya nitelikleri sözleşmede yer almak kaydıyla yer alabilir.
Danışmanlık hizmeti sunabilme kriterleri
MADDE 11- (1) Çalışanın vereceği danışmanlık hizmeti, çalışanın görev yaptığı birim tarafından onaylanmalıdır.
Danışmanlık hizmet bedeli ve kurum hissesi
MADDE 12- (1) Danışmanlık sözleşmesinde danışmanlık ücreti konusunda bir üst limit yoktur. Ancak danışmanlık bedeli, danışmanlık süresine bölündüğünde elde edilecek ortalama aylık bedel, Danışmanın Üniversitedeki aylık brüt gelirinin yüzde 7,5’undan düşük olamaz.
(2) Danışmanlık sözleşmelerindeki bedel (Danışmanlık Hizmet Bedeli + KDV), Üniversitenin keseceği fatura mukabilinde Danışmalık Hizmeti Talep Eden tarafından Üniversitenin sözleşmede belirtilen hesabına yatırılır.
(3) Danışmanlık hizmet bedelinden, danışmanlık hizmeti veren akademisyen aşağıda belirtilen ilkeler çerçevesinde yararlandırılır.
a) Danışmanlık Hizmet Bedeli 2547 sayılı kanunun 58. maddesinin (k) fıkrası uyarınca yapıldıysa kurumun Döner Sermaye İşletme Müdürlüğünün ayrı bir hesabına yatırılır.
b) Yatırılan miktar, 2547 sayılı kanunun 58. maddesi uyarınca yüzde 9’u ilgili yükseköğretim kurumunun mal ve hizmet alımlarında, yüzde 5’i Bilimsel Araştırma Projelerinin (BAP) finansmanında ve yüzde 1’i hazine payı olmak üzere ayrılır. Geriye kalan yüzde 85’lik kısım gelirlerin elde edilmesinde katkısı olan öğretim üyesi veya üyelerine herhangi bir vergi kesintisi yapılmaksızın ödenir.
c) Diğer Danışmanlık Hizmeti bedeli kurumun Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü hesabına yatırılır.
d) Yatırılan miktar, 2547 sayılı kanunun 58. maddesi uyarınca yüzde 15’i ilgili yükseköğretim kurumunun mal ve hizmet alımlarında, yüzde 5’i Bilimsel Araştırma Projelerinin (BAP) finansmanında ve yüzde 1’i hazine payı olmak üzere ayrılır. Geriye kalan yüzde 79’luk kısım gelirlerin elde edilmesinde katkısı olan öğretim üyesi veya üyelerine verilir.
Danışmanlık hizmet süresi
MADDE 13- (1) Danışmanlık sözleşmesinde belirtilen hizmetin devam edeceği süre ile ilgili herhangi bir alt ve üst süre sınırlaması yoktur.
Alt hizmetlerin tanımlanması
MADDE 14- (1) Kimi durumlarda dışarıya verilecek hizmet, birden fazla alt hizmeti (danışmanlık, eğitim, vb.) veya aşamalı çalışmayı (proje hazırlık hizmeti, proje danışmanlık hizmeti, vb.) barındırabilir.
(2) Bu durumda başvurusu yapılacak hazırlık aşamasında verilecek danışmanlık, proje süresince verilecek danışmanlık ayrı ayrı ele alınarak ayrı bir sözleşmeyle kayıt altına alınabileceği gibi, tek bir sözleşmede her iki hizmet de belirtilerek, hizmetin devamı başvurusu yapılan projenin kabulüne bağlanabilir.
Fikri mülkiyet hakları
MADDE 15- (1) Danışmanın danışmanlık hizmetini verirken meydana getirdiği Fikir ve Sanat Eserleri Kanunun kapsamındaki eserler hakkında 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri uygulanır. Ortaya çıkan eser üzerindeki mali haklar kanunda aksi düzenlenmiş olmadıkça Üniversiteye aittir.
(2) Danışmanlık hizmeti kapsamında ortaya çıkan buluşlar ve patent hakları hakkında 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu hükümleri uygulanır.
(3) Üniversite öğretim elemanlarının üniversitenin altyapısını kullanmadan yaptığı buluşlar, serbest buluş sayılır.
(4) Danışmanlık hizmeti kapsamında ortaya çıkan tasarımlar üzerindeki haklar hakkında 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu hükümleri uygulanır.
(5) Üniversite öğretim elemanlarının yaptığı tasarımları üzerindeki hak öğretim elemanlarına aittir.
(6) Üniversite tasarımla veyahut buluşla sonuçlanan araştırmalar için özel olarak belli araç ve gereçleri sağlamak suretiyle harcamalarda bulunmuşsa, öğretim elemanları öğretim kurumuna tasarımın/buluşun değerlendirildiğini yazı ile bildirmek ve talep halinde tasarımın/buluşun ne şekilde değerlendirildiği ve elde edilen kazanç miktarı hakkında bilgi vermekle yükümlüdür.
(7) Üniversite, kendisine yapılan yazılı bildirim tarihinden itibaren üç ay içinde elde edilen kazançtan kurum tarafından yapılan harcamalar kadar miktarı talep edebilir.
Üniversitenin isim ve logosunun kullanımı
MADDE 16- (1) Verilen danışmanlık hizmeti kapsamında Üniversite hizmet veren taraf olarak gösterilemez, faaliyetlerde Üniversitenin adı ve logosu kullanılamaz. (2) Bununla birlikte, iletişim için danışmanın Üniversitedeki bilgilerini paylaşması mümkündür.
Satış ve pazarlama hizmetlerinde danışmanlık
MADDE 17- (1) Danışmanlık hizmetleri herhangi bir alanda ve sektörde satış ve pazarlama faaliyetlerini barındırmaz.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Danışmanlık sözleşmesi imzalanması
MADDE 18- (1) Danışmanlık hizmetleri için, aksi bir gereklilik yoksa BAİBÜ-TTMER tarafından hazırlanan Danışmanlık Hizmet Sözleşmesi şablonu kullanılır.
(2) Danışmanlık Hizmet Sözleşmesi, içerisinde Gizlilik Sözleşmesini de barındırır; ancak gerekli durumlarda görüşmelere başlarken önceden ve ayrıca Gizlilik Sözleşmesi imzalanabilir.
(3) Taraflarca üzerinde mutabık kalınan Danışmanlık Sözleşmesi, danışmanlık talep eden, çalışan ve BAİBÜ-TTMER Müdürü tarafından imzalanır.
Sözleşmenin feshi
MADDE 19- (1) Sözleşmenin hangi şartlarda feshedileceğine dair hususlar Danışmanlık Sözleşmesinde belirtilir. Danışmanlık Sözleşmesine uygun olarak, iptali gereken sözleşmeler feshedilir.
Kayıtlar
MADDE 20- (1) Fon sağlayan kuruluşlara gönderilen tüm belgeler, imzalı ve/veya mühürlü formlar ve dokümanlar BAİBÜ-TTMER tarafından arşivlenir.
Yürürlük
MADDE 21- (1) Bu yönerge, Üniversite Senatosu tarafından kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer. Bu yönergeden önce hazırlanmış olan konu ile ilgili yönergeler yürürlükten kalkar.
MADDE 22- Bu yönerge hükümlerini Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü yürütür.