30 Ocak 2025 Perşembe
Afrika kıtası odaklı enerji teknolojilerinin geliştirilmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının entegrasyonu ve akıllı şebekelerin güçlendirilmesi gibi sürdürülebilir enerji çözümlerini desteklemek amacıyla AB ve Afrika Birliği iş birliğiyle hayata geçirilen yenilikçi bir araştırma ve geliştirme girişimi olan LEAP-SE Ortaklığı 2025 Yılı Ortak Çağrısı açıldı.
LEAP-SE: Sürdürülebilir Enerji Alanında Avrupa Birliği (AB)-Afrika Birliği (AfB) Uzun Vadeli Ortak Araştırma ve İnovasyon Ortaklığı (AU-EU collaborative research and Innovation projects on sustainable Energy) kapsamında küresel iklim değişikliğiyle mücadele ve enerjiye erişimin artırılması amacıyla sürdürülebilir enerji alanında yenilikçi araştırma ve geliştirme projeleri desteklenecektir.
Çıkılacak olan çağrılar kapsamında Afrika kıtası odaklı enerji teknolojilerinin geliştirilmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının entegrasyonu ve dijital yeniliklerden yararlanarak akıllı şebekelerin güçlendirilmesi gibi konular teşvik edilecek olup bunun yanı sıra, toplumsal ihtiyaçlara yanıt veren, ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliği destekleyen enerji çözümlerinin geliştirilmesi ve karar alıcılar için uzun vadeli enerji senaryolarının oluşturulması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda, desteklenecek projeler, uluslararası bir hakem kurulu tarafından değerlendirildikten sonra, ülkelerin ulusal fonlama kuruluşları tarafından finanse edilecektir.
Bu kapsamda, LEAP-SE Ortaklığı tarafından çıkılacak olan çağrı konu başlıkları:
- Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının (YEK) Değerlendirilmesi ve YEK’in sürdürülebilir enerji senaryolarına entegrasyonu,
- Yenilenebilir enerji bileşenlerinin kullanım ömrü sonu ve ikinci kullanım ömrü yönetimi ve çevresel etkisi,
- Akıllı bağımsız sistemler,
- Şebeke dışı uygulama için akıllı şebekeler (farklı ölçekler),
- Tarım ve endüstride üretken kullanımlar için prosesler ve cihazlar,
- Öncelikli evsel kullanımlar için yenilikçi çözümler (temiz pişirme ve soğuk zincir),
- Yeşil Hidrojen üretimi ve kullanımı şeklinde olacaktır.
Çağrı kapsamında, yukarıda belirtilen konu başlıklarından birinin seçilerek hazırlanacak ortak proje önerilerinde, uluslararası çağrı başvuru koşullarına uyulması zorunludur. Proje sunacak uluslararası konsorsiyumun, farklı AB Üye Devletleri veya Türkiye gibi Ufuk Avrupa Asosiye ülkelerinden en az iki, Afrika Birliği'ne üye iki farklı ülkeden ise en az iki bağımsız tüzel kişiliği haiz kuruluştan oluşması; en az bir ortağın her iki kıtadan çağrıya katılan ve fon almaya uygun ülkelerden olması; ortakların yarısının çağrıya katılan ve fon almaya uygun ülkelerden gelmesi ve en az birinin araştırma sektöründen, birinin ise özel sektörden olması gerekmektedir.
Çağrı kapsamında ulusal başvuru kuralları:
Çağrı sekretaryasına iletilecek uluslararası proje başvurularının yanı sıra projelerde Türkiye’den yer alacak araştırmacılar tarafından TÜBİTAK’a ulusal proje başvurusu (https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr) yapılması da zorunludur. Söz konusu çağrı kapsamında ülkemizden sunulacak proje önerileri, TÜBİTAK 1071 Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında desteklenecektir. Başvuru kurallarına uyulmaması durumunda başvurunun değerlendirmeye alınmadan iade edilmesi söz konusu olduğundan, başvuru öncesinde ulusal başvuru kurallarının detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir.
Çağrı Takvimi:
- Uluslararası proje önerilerinin Çağrı Sekretaryasına sunulması için son tarih: 27/03/2025 (16:00, CET)
- 1.Aşama proje önerileri TÜBİTAK ulusal başvurusu için son tarih: 03/04/2025 (23:59 TSİ)
- 1.Aşama önerilerinin TÜBİTAK ulusal başvurusu e-imza süreçleri için son tarih: 07/04/2025 (23:59 TSİ)
- 2.Aşama önerilerinin Çağrı Sekretaryasına sunulması için son tarih: 11/09/2025 (16:00, CEST)
Çağrı hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayınız.